Inleiding ZZP BV Schijnzelfstandigheid

ZZP BV schijnzelfstandigheid, wat is dat precies? Vanaf 1 januari 2025 voert de Belastingdienst in Nederland strengere controles uit op schijnzelfstandigheid, een fenomeen waarbij zzp’ers in de praktijk werken als verkapte werknemers zonder dat de regels van een dienstverband worden nageleefd. Dit kan resulteren in hoge boetes en naheffingen voor bedrijven en zelfstandigen. In deze context kiezen steeds meer zelfstandigen ervoor om hun werkzaamheden onder te brengen in een BV (besloten vennootschap). Maar, met uitsluitend een BV oprichten ben je er natuurlijk niet. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Schijnzelfstandigheid: Wat is het precies?

Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer iemand zich als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) voordoet, maar feitelijk een arbeidsovereenkomst heeft die lijkt op die van een werknemer. Dit kan leiden tot voordelen voor de werkgever, zoals het ontwijken van sociale premies en belastingen, maar heeft negatieve gevolgen voor de zzp’er, zoals het mislopen van werknemersrechten zoals ontslagbescherming en sociale zekerheid. Dit fenomeen is schadelijk voor de arbeidsmarkt, omdat het zorgt voor oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden​ (Rijksoverheid).

Is de BV een oplossing?

Ondanks de strengere handhaving kan een BV-constructie mogelijk voor sommige zzp’ers een (juridisch) veilige en (fiscaal) aantrekkelijke oplossing zijn. Het hebben van een BV kan mogelijk daarnaast de Belastingdienst meer vertrouwen in de zelfstandigheid van de ondernemer geven, aangezien een BV vaak meer verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich meebrengt dan een eenmanszaak. Het is daarnaast denkbaar dat de Belastingdienst zich in eerste instantie waarschijnlijk op zelfstandigen richt die werken vanuit een eenmanszaak, omdat hier mogelijk zzp’ers tussen zitten die eigenlijk geen zzp’er willen zijn en derhalve ook beschermd moeten worden (die tevens vaak een lager uurtarief hanteren). Dergelijke zzp’ers zitten vaak in een eenmanszaak in plaats van dat ze een BV hebben, omdat de eenmanszaak fiscaal aantrekkelijker voor ze is (in verband met het lagere resultaat).

Daarnaast kan een BV helpen om de grenzen tussen werknemer en zelfstandige duidelijker te maken. Door meerdere opdrachtgevers te hebben, commercieel risico te dragen en zich naar buiten toe goed te vertegenwoordigen, kan een zzp’er met een BV gemakkelijker aantonen dat hij of zij als volwaardige ondernemer handelt. Dit kan helpen om boetes en naheffingen te vermijden.

Kan het oprichten van een BV daarom helpen om schijnzelfstandigheid te voorkomen?

Met alleen het oprichten van een BV ben je er natuurlijk niet, maar een BV kan je onderneming wel helpen bij het professionaliseren van de onderneming en het mogelijk sneller aantrekken van grotere en meer opdrachten​​. En dat laatste kan er wel voor zorgen dat je eerder kwalificeert als ‘ondernemer’.

Voordelen van een BV

Het oprichten van een BV kan tal van zakelijke en financiële voordelen opleveren:

  1. Bescherming van je privévermogen
    Een belangrijk voordeel van een BV is de beperking van aansprakelijkheid. In tegenstelling tot een eenmanszaak, waar jouw privévermogen aansprakelijk is voor eventuele schulden van het bedrijf, blijft jouw privévermogen in een BV buiten schot. Dit kan essentieel zijn bij grote zakelijke risico’s, vooral in sectoren zoals de bouw en zorg, waar aansprakelijkheidsclaims hoger kunnen zijn.
  2. Fiscaal aantrekkelijk
    Een BV biedt fiscale voordelen, zeker wanneer je winst maakt. Hoewel de belastingdruk bij kleinere winsten in een eenmanszaak vaak lager is, wordt het belastingvoordeel bij grotere winsten aanzienlijk in een BV. Door jezelf als directeur-grootaandeelhouder (DGA) uit te keren via salaris en dividend, kun je mogelijk profiteren van lagere tarieven en belastingvoordelen​.
  3. Professioneler imago
    Voor veel opdrachtgevers oogt een BV professioneler dan een eenmanszaak. Dit kan een positieve invloed hebben op het verkrijgen van grotere opdrachten, omdat een BV vaak wordt gezien als een stabielere en betrouwbaardere entiteit. Vooral in sectoren waar hoge eisen worden gesteld aan aansprakelijkheid en risico’s, kan een BV-structuur doorslaggevend zijn.

Wat verandert er per 1 januari 2025?

De hervatting van de handhaving op schijnzelfstandigheid betekent dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 actief gaat controleren of zzp’ers en bedrijven zich aan de regels houden. Dit kan leiden tot hoge naheffingen en boetes, met name voor bedrijven die gebruikmaken van schijnzelfstandigen​.

Een belangrijk verschil met de huidige situatie is dat de Belastingdienst geen nieuwe modelovereenkomsten meer goedkeurt. Dit betekent dat bedrijven en zelfstandigen zelf moeten bewijzen dat ze niet in een dienstbetrekking werken. Dit maakt het essentieel om je werkwijze goed te evalueren en aan te passen indien nodig.

Zachte landingsfase: Geen vergrijpboetes in 2025?

Het kabinet heeft aangegeven dat er in 2025 nog geen vergrijpboetes worden opgelegd aan bedrijven die aantoonbaar bezig zijn met het aanpassen van hun arbeidsrelaties​ (Rijksoverheid). Dit biedt zowel bedrijven als zelfstandigen tijd om hun werkwijze te evalueren en aan te passen. Toch blijft het risico op naheffingen bestaan, zeker wanneer de Belastingdienst terugwerkt tot maximaal vijf jaar. Dit overgangsjaar is dan ook het perfecte moment om jouw bedrijfsstructuur op orde te krijgen.

De Tweede Kamer en schijnzelfstandigheid

De Tweede Kamer is kritisch over de invoering van de nieuwe handhavingsregels. Veel partijen hebben gepleit voor een soepelere invoering en vragen om minder strikte controles in de beginfase. Toch is de algemene verwachting dat de handhaving op termijn onvermijdelijk is en dat bedrijven hun arbeidsrelaties op orde moeten brengen.

Voorkom boetes en naheffingen

Het risico op boetes en naheffingen door schijnzelfstandigheid wordt vanaf 1 januari 2025 reëel. Twijfel je of jouw zzp-constructie voldoet aan de nieuwe eisen, of ben je benieuwd naar de voordelen van een BV? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen bekijken we of jouw werkwijze voldoet aan de wettelijke vereisten en of het oprichten van een BV voor jou de juiste keuze is. Dit kan je helpen om zowel fiscaal als juridisch optimaal voorbereid te zijn op de nieuwe regels rondom zzp’ers en schijnzelfstandigheid.

Het oprichten van een BV kan een professioneel imago en bepaalde juridische en fiscale voordelen bieden, maar dit op zichzelf is geen garantie voor zelfstandig ondernemerschap en dus ook niet voor het voorkomen van schijnzelfstandigheid.

Update 1 november: Schijnzelfstandigheid bij ZZP’ers

In deze en andere blogs heb ik geschreven over schijnzelfstandigheid bij ZZP’ers. Een onderwerp dat vaak terugkomt, is de oprichting van een Besloten Vennootschap (BV) om het risico op schijnzelfstandigheid te beperken. Uit recente informatie van de Belastingdienst is meer duidelijk geworden hoe de Belastingdienst schijnzelfstandigheid wil gaan toetsen.

De Belastingdienst heeft de afgelopen weken duidelijker laten zien hoe zij tegen schijnzelfstandigheid aankijkt. Het belangrijkste aspect waarnaar wordt gekeken, is of er daadwerkelijk sprake is van zelfstandig ondernemerschap. Dit betekent dat er voldoende onderscheid moet zijn tussen de werkzaamheden van de ondernemer en die van een reguliere werknemer. Ondernemerschap gaat niet over de rechtsvorm, zoals een BV, maar vooral over de manier waarop het werk wordt uitgevoerd en georganiseerd. De Belastingdienst richt zich hierbij op elementen zoals:

  1. Eigen ondernemersrisico: De ZZP’er moet zelf het ondernemersrisico dragen, zoals het risico op verlies van inkomen en de verantwoordelijkheid voor eigen investeringen.
  2. Zelfstandigheid in werkzaamheden: De ZZP’er moet zelfstandig kunnen beslissen over de uitvoering en organisatie van het werk, zonder dat er sprake is van een gezagsverhouding.
  3. Vrijheid om te werken voor meerdere opdrachtgevers: Het hebben van meerdere opdrachtgevers toont aan dat er geen sprake is van een werknemer-werkgeverrelatie.

Het oprichten van een BV kan een professioneel imago en bepaalde juridische en fiscale voordelen bieden, maar dit op zichzelf is geen garantie voor zelfstandig ondernemerschap. Wat vooral telt, is dat de praktijk van het ondernemerschap zichtbaar is en dat de verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer aan de criteria voldoet.

Kortom, om schijnzelfstandigheid te voorkomen, is het essentieel dat de ZZP’er daadwerkelijk als ondernemer opereert en dit ook kan aantonen. Het creëren van een BV kan onderdeel zijn van die strategie, maar het ondernemerschap zelf moet gewaarborgd zijn door de manier waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd en de risico’s die worden genomen.

Ik blijf de ontwikkelingen volgen en zal jullie op de hoogte houden van verdere updates en inzichten.

Kijk ook vooral naar de Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties dat de Belastingdienst gepubliceerd heeft.

Overzicht

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de laatste economische, administratieve en fiscale tips.

Kennismakingsgesprek.

Ontdek wat wij allemaal voor jou als ondernemer kunnen betekenen.